Verantwoord medicijngebruik
Het is mijn keuze. 

 
Maar wist je dat de meeste mensen van mijn leeftijd verantwoord omgaan met voorgeschreven medicijnen?
 

Over deze campagne

We bieden u de mogelijkheid om uw eigen beslissingen te nemen en maken geen onderscheid tussen goed en slecht.
Maar we helpen u graag om die beslissing vorm te geven op basis van werkelijke cijfers in plaats van een onduidelijke, vermeende waarheid.

Deze campagne is gebaseerd op de overtuiging dat interpersoonlijke invloeden ons eigen gedrag bepalen. We noemen dit de ‘sociale-normentheorie’ of Social Norms Approach (sociale-normenbenadering of SNA).

U kunt in de loop van uw leven of als u terugblikt op bepaalde situaties waarschijnlijk wel enkele invloeden onderscheiden. Tijdens uw kinderjaren werd u waarschijnlijk beïnvloed door ouders en vrienden, tijdens uw tienerjaren door vrienden en idolen. En nu waarschijnlijk door vrienden, buren, collega's en misschien zelfs uw kinderen.
 

Spiegeltje spiegeltje

aan de wand

 

Het is erg menselijk om zich aan anderen te spiegelen. We hebben de neiging om onze eigen opvattingen, overtuigingen en gedragingen te spiegelen aan anderen in onze sociale kring. Dit geeft ons houvast en zorgt voor een gevoel van veiligheid en conformiteit. Dat kan zeker erg nuttig zijn!

Als deze spiegel echter vervormd is, geeft het een vertekend beeld dat wij voor waar aannemen.
En dat is vaak zo als het over alcohol- en medicijngebruik gaat.

We minimaliseren de ernst van ons eigen gebruik omdat we geloven dat anderen zich gelijkaardig gedragen.
Zeker met betrekking tot verslavende middelen. Dit schept een situatie waarin we anderen beschouwen als even riskant als wijzelf om ons eigen risicovolle gedrag te rechtvaardigen.
 

 

Het onderzoek

In onze campagne gebruiken we statistieken afkomstig van het Euroregionale gezondheidsonderzoek.

Deze online-enquête werd uitgevoerd van september 2019 tot januari 2020 bij 55-plussers woonachtig in Nederland (Zuid-Limburg), België (Provincie Limburg, Ostbelgien en Luik) en Duitsland (Aken, Euskirchen, Heinsburg en Bitburg-Prüm).  Om de veiligheid te garanderen bij het beantwoorden van vragen over alcohol- en medicijngebruik, bleven de respondenten gedurende de hele enquête anoniem.

We vroegen deze respondenten om ons een indicatie te geven van hun alcohol- en medicijngebruik en vroegen ook hoe ze dachten dat andere mensen van hun leeftijd zouden scoren op dezelfde vragen.

Hieruit bleek dat de SNA in zo goed als alle voorgestelde situaties van toepassing was. We zagen duidelijk de neiging om voorzichtig gedrag van anderen te minimaliseren, terwijl we risicovol gedrag van anderen overschatten.

 

Samenwerking

Voor dit brede en internationale onderzoek waren we natuurlijk afhankelijk van vertrouwde partners in alle landen.  Daarom willen we deze vruchtbare samenwerking graag erkennen en onze partners bedanken.

 

Mondriaan
 

GGD Zuid Limburg
 

Provincie Limburg
 

Choose your region..