Hoe zit het met de overheid?

In heel Europa bestaan er veel wetten en wetgevingen om alcohol- en medicijngebruik te reguleren en te controleren. Soms kan het lijken alsof de wetten van uw overheid in de hele EU en misschien zelfs wereldwijd standaard zijn. Vaak is echter het tegenovergestelde waar!  
 
In onze Europese landen worden veel verschillende maatregelen genomen om te voorkomen dat inwoners verslaafd raken en/of gezondheidsrisico's lopen. De volgende feiten en cijfers zullen u tonen dat wat u als 'normaal' beschouwt, in andere landen vrij ongebruikelijk kan zijn. Het is de Social Norms Approach, maar dan op internationaal niveau. 

 

Alcohol

Inmiddels weet iedereen dat het drinken van alcohol schadelijk is voor ons lichaam. Het kan onherstelbare schade aanrichten aan onze lever, darmen, nieren en tal van andere vitale lichaamsdelen.

Daarom streven overheden in heel Europa ernaar ons alcoholverbruik te reguleren en te verminderen.

 

Weet u dat...

 
 
 
Europa is de regio met de hoogste productie en export van alcohol ter wereld. Hoewel dit goed is op zakelijk gebied, schaden we onszelf ook door alcohol te gebruiken. Onverantwoord drinken leidt tot enorme kosten. Verkeersongevallen, werkloosheid, criminaliteit, afnemende gezondheid en sterfte … samen kosten ze de EU jaarlijks ongeveer 125 miljard euro!
 
 
 
Wist u dat bedrijven in de EU verplicht zijn om de hoeveelheid alcohol in een drank weer te geven, maar alleen als deze meer dan 1,2% alcohol bevat?
 
Hebt u ooit de term ABV gezien op een product dat alcohol bevat? Dat staat voor Alcohol by Volume of het alcoholpercentage. Voor een biertje ligt dit meestal tussen 5% en 6%, terwijl dit voor de meeste wijnen tussen 12% en 15% bedraagt.
 
 
 
 
In bijna alle Europese landen drinken we meer dan aanbevolen is door de WHO ( World Health Organisation).
Mannen drinken ook bijna twee keer zoveel als vrouwen. 

Toch zijn er grote verschillen tussen Europese landen. Per persoon wordt in Litouwen de meeste alcohol gedronken, gemiddeld ongeveer 7 drankjes per dag. Noorwegen is met gemiddeld ongeveer 2 drankjes per dag het land waar de minste alcohol wordt verbruikt.
 

(Voorgeschreven) medicijnen

Voorgeschreven medicijnen worden natuurlijk grondig getest voordat ze op de markt komen. Nadat een medicijn is goedgekeurd, wordt het continu gecontroleerd en getest om de veiligheid te waarborgen. Dit gebeurt allemaal via het Europees geneesmiddelenagentschap of EMA.


Het EMA is een gedecentraliseerd (onafhankelijk) agentschap van de Europese Unie en is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke evaluatie van voorgestelde medicijnen. Dit proces kan meerdere jaren in beslag nemen en bij de beoordeling worden vaak externe deskundigen geraadpleegd.

 

Weet u dat...

 
 
 
Uit onderzoek uitgevoerd in vijf EU-landen (Spanje, Duitsland, het VK, Zweden, Denemarken) bleek dat de meest gebruikte niet-medische voorgeschreven medicijnen opioïden en kalmerende middelen zijn.
 
 
 
 
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ongeveer 2,5% van de Europeanen van 18 jaar en ouder niet-medische voorgeschreven medicijnen gebruikt.
 
 
 
Het toonde ook aan dat mensen met een voorschrift voor pijnstillers acht keer meer hoger risico hadden om ook niet-medicinale voorgeschreven pijnstillers te gebruiken. Dit risico was tien keer hoger voor kalmerende middelen en zeven keer hoger voor stimulerende middelen.

Choose your region..