In heel Europa bestaan er veel wetten en wetgevingen om alcohol- en medicijngebruik te reguleren en te controleren. Soms kan het lijken alsof de wetten van uw overheid in de hele EU en misschien zelfs wereldwijd standaard zijn. Vaak is echter het tegenovergestelde waar!
In onze Europese landen worden veel verschillende maatregelen genomen om te voorkomen dat inwoners verslaafd raken en/of gezondheidsrisico's lopen. De volgende feiten en cijfers zullen u tonen dat wat u als 'normaal' beschouwt, in andere landen vrij ongebruikelijk kan zijn. Het is de Social Norms Approach, maar dan op internationaal niveau.
Inmiddels weet iedereen dat het drinken van alcohol schadelijk is voor ons lichaam. Het kan onherstelbare schade aanrichten aan onze lever, darmen, nieren en tal van andere vitale lichaamsdelen.
Daarom streven overheden in heel Europa ernaar ons alcoholverbruik te reguleren en te verminderen.
Voorgeschreven medicijnen worden natuurlijk grondig getest voordat ze op de markt komen. Nadat een medicijn is goedgekeurd, wordt het continu gecontroleerd en getest om de veiligheid te waarborgen. Dit gebeurt allemaal via het Europees geneesmiddelenagentschap of EMA.
Het EMA is een gedecentraliseerd (onafhankelijk) agentschap van de Europese Unie en is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke evaluatie van voorgestelde medicijnen. Dit proces kan meerdere jaren in beslag nemen en bij de beoordeling worden vaak externe deskundigen geraadpleegd.