Maar weet je dat de meeste mensen van mijn leeftijd helemaal geen cannabis roken?
O, ik SNA(P) het!
SNA staat voor Social Norm Approach (sociale-normenbenadering). We gebruiken deze benadering om te bepalen wat we van anderen vinden en hoe ze ons gedrag veranderen.
We houden er niet van om iets ‘slecht’ of ‘goed’ te noemen. We geloven in de kracht van de persoonlijke keuze. De manier waarop je deze keuze maakt, kan echter worden beïnvloed door misvattingen.
Laat ons even een beeld schetsen.
Je deelt een huis met anderen. Het is donderdag en morgen heb je een belangrijke opleiding voor je deeltijdse baan.
Je ligt in bed en bent van plan vroeg te gaan slapen. Je hoort dm’s binnenstromen op je telefoon. Je zit verveeld met je afspraak de volgende dag, maar je zet je er overheen. Als je door je insta-feed en stories bladert, zie je vrienden bier drinken, lachen en zich amuseren. Je schakelt over naar Reddit en na wat doelloos scrollen zie je een meme over een vrouw die een glas wijn vasthoudt dat groter is dan zijzelf. Er staat: ‘WIJN. DAT IS WIN ZONDER EEN ‘J’.
Je wordt overspoeld door fomo. ‘VERDORIE! Het is 10 uur ‘s avonds en ik ben van plan om naar bed te gaan, terwijl letterlijk IEDEREEN LOL HEEFT. WAT LOOP IK MIS?’
In plaats van te gaan slapen, besluit je op te staan, een biertje te pakken, te relaxen en onlinegames te spelen met je vrienden. Om het uur met de bijbehorende twee biertjes bereken je hoeveel uren je nog kan slapen. ‘Ach ... Ik red het wel met 5 uur slaap, toch?’
CHECK IT!
Komt dit je bekend voor?
Dit proces toont hoe we door anderen worden beïnvloed om ons eigen gedrag vorm te geven. Tuurlijk zou het leuker zijn om met je vrienden om te gaan dan vroeg te gaan slapen. Maar je weet niet dat tegelijkertijd misschien wel 90% van je collega's precies hetzelfde doet als jij van plan was: vroeg naar bed gaan om ‘s morgens een frisse start te nemen. Maar dat is natuurlijk een minder interessant onderwerp voor posts op IG.
We hebben de neiging het risicovolle gedrag van anderen te overschatten om onze eigen risicovolle beslissingen te rechtvaardigen. We zijn van mening dat kennis macht is. En we vinden het belangrijk dat je de echte cijfers kent, zodat je een weloverwogen beslissing kan nemen.
Doe de test! Kijk hoe je je eigen gedrag vergelijkt
In onze campagne gebruiken we statistieken afkomstig van het Euroregionale gezondheidsonderzoek.
Deze online-enquête werd uitgevoerd van september 2019 tot januari 2020 bij burgers van 12-26 jaar oud, woonachtig in Nederland (Zuid-Limburg), België (Provincie Limburg, Ostbelgien en Luik) en Duitsland (Aken, Euskirchen, Heinsburg en Bitburg-Prüm). Om de veiligheid te garanderen bij het beantwoorden van vragen over gebruik van alcohol en cannabis of over gamen, bleven de respondenten gedurende de hele enquête anoniem.
We vroegen respondenten om ons te vertellen hoe vaak ze cannabis rookten, alcohol dronken of games speelden. We vroegen respondenten ook om ons te vertellen hoe vaak ze dachten dat hun leeftijdsgenoten cannabis rookten, alcohol dronken of games speelden.
meningen & GOKJES
Vervolgens vroegen we de respondenten om ons hun mening te geven over het feit dat anderen vaak dronken waren, cannabis rookten of games speelden. We vroegen de respondenten ook om in te schatten of anderen in hun leeftijdsgroep dachten dat zij vaak dronken waren, cannabis rookten of games speelden.
Deze resultaten lieten duidelijke en kenmerkende bevindingen zien die in overeenstemming zijn met de resultaten van de Social Norms Approach. Over het algemeen overschatten mensen het risicovolle gedrag van hun leeftijdsgenoten. Tegelijkertijd hadden ze de neiging om voorzichtig gedrag van hun leeftijdsgenoten te onderschatten.
We zullen hier geen hoogdravende toespraak geven, maar we hadden dit project niet kunnen verwezenlijken zonder de medewerking van enkele geweldige partners. Daarom willen we deze vruchtbare samenwerking graag erkennen en onze partners bedanken.