Hoe zit het met de WETGEVING

Door de geschiedenis heen zijn alcohol en wiet onderworpen aan veel verschillende wetten en wetgevingen. Van de drooglegging in de VS van de jaren twintig tot en met het Nederlandse 'Gedoogbeleid' op wiet, de twee stoffen zijn het afgelopen decennium besproken, bediscussieerd, de voors en tegens zijn bevochten, illegaal gemaakt en gelegaliseerd. Gooi de meer recente en steeds veranderende spelwetten in de mix en sluit af met wat land specifieke wetten en je hebt een behoorlijk verwarrende cocktail.
 
Om duidelijkheid te scheppen en je te laten weten waar landen staan met betrekking tot bovengenoemde stoffen, kijken we even naar enkele van de huidige Europese wetten.
 
 
 

ALCOHOL

We weten allemaal dat alcohol drinken niet echt goed is voor ons lichaam. Het kan schadelijk zijn voor onze lever, darmen en nieren, maar bij minderjarigen is het ook bijzonder slecht voor de ontwikkeling van je hersenen. Daarom is er in veel landen een wettelijke minimumleeftijd voor alcoholgebruik.
 
Deze wettelijke leeftijd voor alcoholgebruik geeft ons wat inzicht in de regelgeving voor alcoholgebruik in sommige van deze landen. Er zijn echter verschillende manieren waarop landen alcoholmisbruik proberen te reguleren. 

Hieronder vind je enkele interessante feiten over lokale wetten.
Bekijk de onderstaande kaart om de wetgeving voor alcohol- en marihuanagebruik in verschillende Europese landen te zien.
Hoe meer je weet ... 
 

CHECK IT!

 
Deze kaart toont de wettelijke minimum leeftijd in de huidige Europese Unie 
  16+ 17+ 18+ 20+
 

Uitzonderingen

 
Duitsland
In Duitsland daalt de leeftijdsgrens tot 14 jaar wanneer de minderjarige wordt begeleid door een ouder of wettelijke voogd
 
Luxemburg
In Luxemburg is het niet verplicht om een wettelijk document te vragen of te tonen waarop je leeftijd staat vermeld
 
Italië
In Italië is er geen wettelijke minimumleeftijd om te drinken, maar in de meeste regio's geldt een minimumleeftijd van 16 jaar voor het kopen van alcoholische dranken van 10% en meer.

de feiten

het kost 6 MINUTEN 
voor het brein reageert op alcohol

48% van de 15+ers beweert nog nooit gedronken te hebben

1 OP DE 5 top 100 country liedjes gaat over alcohol

 

Marijuana

Marihuana is iets totaal anders. In veel landen is het verkopen, gebruiken en kopen van marihuana verboden. Amsterdam staat bekend om zijn wiettoerisme, maar wist je dat je wettelijk gezien eigenlijk geen wiet mag roken in Nederland? Er zijn drie belangrijke termen om te onthouden als het gaat over de wet- en regelgeving voor wiet/marihuana
 
Depenalisering: 
wanneer landen beslissen dat het nog steeds een strafbaar feit is, maar niet langer wordt gestraft.
 
Decriminalisering:
wanneer landen een misdrijf uit de criminele sfeer halen. Het blijft een misdrijf en kan door de politie worden bestraft, maar je moet er niet voor naar de rechtbank.
 
Legalisatie: 
wanneer landen het leveren van marihuana niet langer verbieden maar toestaan.

CHECK IT!

 
Deze kaart toont waar het (il)legaal is om marijuna te kopen, verkopen of te gebruiken
   
Legaal
en dat is nergens
Getolereerd
maar niet legaal
Illegaal
maar gedecriminaliseerd
Illegaal
en strafbaar
   
 

Uitzonderingen

 
Nederland
Nederland staat bekend om zijn gedoogbeleid. Wiet is niet echt legaal, maar het wordt getolereerd en is niet strafbaar voor bezit tot 5 gram.
 
Spanje
Spanje staat persoonlijke teelt en gebruik toe, maar het verhandelen van marihuana in welke vorm dan ook is illegaal.

de feiten

volgens de V.N. gebruikt 3.8% van de wereldbevolking marijuana. Dat zijn 158.8 miljoen mensen

een recente studie toonde aan dat marihuana 100% van de tijd in de Italiaanse lucht werd gevonden

zo'n 10% van de marijuana rokende mensen raakt hier aan verslaafd 

 

GAMING

Hoewel de regelgeving rond gamen relatief nieuw en divers is in heel Europa, zijn er bepaalde wetten en regels van toepassing. Net als voor het gebruik van alcohol en dergelijke, zijn er leeftijdsbeperkingen voor het kopen van games. 

In Europa worden deze beperkingen bepaald door de Pan European Game Information Standard (PEGI).
 
Europa:
In heel Europa zijn bepaalde aspecten van populaire games onderwerp van discussie geweest. De meest bekende en recente ontwikkelingen zijn onder meer beperkingen op gokken, loot boxes en andere opties voor in-game-uitgaven.
 
In België ondersteunt Fifa 21 bijvoorbeeld niet langer het kopen van FIFA-punten met geld. Het populaire voetbalspel moet mogelijk ook buigen voor verdere beperkingen Hier wordt de gamemodus Ultimate Team bekritiseerd omdat deze spelers ertoe aanzet om geld uit te geven aan spelerspakketten. Gokken op een gewenst resultaat dat voortkomt uit die pakketten.
 

CHECK IT!

 
 
 
Deze kaart toont het percentage mensen in de leeftijd van 12 - 26 jaar dat zegt elke dag te gamen in de volgende Nederlandse, Belgische en Duitse regio's
Van wie
44% man
17% vrouw
          
 

DE FEITEN

8.4% van de jongeren wereldwijd heeft een gameverslaving

85%  van de deelnemers slaat nooit huiswerk over om te gamen

82% van de deelnemers geeft de voorkeur aan sociale activiteiten boven gamen

Choose your region..