VOOR VRIENDEN
EN FAMILIE

 
Voor een gebruiker kan het moeilijk zijn om tekenen te herkennen dat zijn middelengebruik overgaat in middelenmisbruik.
Als vrienden en familie ben je vaak de eerste die een verandering in gedrag of algemene gezondheid herkent. Daarom spelen vrienden en familie een belangrijke rol in de opsporing van middelenmisbruik, maar ze kunnen ook van zeldzaam belang zijn in het herstelproces. Maakt u zich zorgen over het middelengebruik van een van uw vrienden of familieleden? U kunt helpen! Wij hebben wat informatie en tips verzameld over hoe je een gesprek over dit onderwerp op gang kunt brengen.

 

leer meer

VOOR PROFESSIONALS IN DE GEZONDHEIDSZORG

Als gezondheidswerker wilt u het beste voor uw patiënten. U kent hun medische achtergrond het beste en het kan zijn dat u veranderingen in hun gezondheid opmerkt die wijzen op medicijn- of alcoholmisbruik.
 
Uw patiënten vertrouwen op uw oordeel en vertrouwen op u als hun medisch adviseur, maar een gesprek beginnen over middelenmisbruik kan moeilijk zijn. Omdat persoonlijke of professionele invloeden een grote rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van een ongezonde relatie met middelengebruik, kan het gesprek snel persoonlijk of confronterend worden. Wij hebben enkele tips verzameld over hoe u dit gesprek conflictvrij kunt voeren en escalatie kunt vermijden.
 

leer meer

VOOR WELZIJNSWERKERS

Als welzijnswerker kent u uw betrokkenen goed. Misschien helpt u hen aan een baan, een goede hobby of een opleiding. Door dit proces leer je waar je begunstigden mee worstelen, maar ook wat hen motiveert om meer te doen. Als welzijnswerker ben je hierdoor in een positie waarin je in staat bent om middelenmisbruik op te sporen en te helpen overwinnen.
 
Toch betekent dit niet dat het altijd gemakkelijk is om een gesprek te beginnen over iemands middelengebruik.
We hebben enkele tips verzameld over hoe je dit gesprek conflictvrij kunt voeren en escalatie kunt vermijden.
 

DE QUIZ

Wij hebben een quiz ontworpen om u te laten zien hoe uw gebruik, uw schattingen en het werkelijke gebruik met elkaar overeenstemmen. Zit u dicht bij het gemiddelde? Komen uw schattingen overeen met de werkelijkheid of overschat of onderschat u wat anderen gebruiken? Er is geen goed of fout. Het is gewoon een kwestie van het verkrijgen van informatie en inzicht in uw eigen gebruik.
 

Doe de quiz voor 55+

 
{list-region-popup}